Štai tokia meninė kūrybinė instaliacija papuošė Salantus. Organizatorių nuotr.

Salantų kultūros centras šiemet pribloškė savo puošmenomis. Pačiau geriausia prasme. Salantiškiai šįkart nepuošė savo miestelio, o padovanojo tikrą meno kūrinį, susieję jį su Salantų istorijai svarbia gaidžio figūra.

Meninę kūrybinę instaliaciją Kalėdų tema sukurti padėjo tikri profesionalais – jauna menininkų šeima iš Utenos rajono – profesionali tekstilininkė, batikos kūrėja Kristina Šorienė ir architektas, skulptorius Povilas Šorys.

Štai kaip ši instaliacija pristatyta Salantų kultūros centro “Facebook” puslapyje: “Elnias devyniaragis, lekiantis į kiekvieno širdį ir nešantis saulę ant savo ragų – devynių giedančių gaidžių. Ši meninė improvizacija kurta įprasminant vietos unikalumą ir istoriją. Retas salantiškis nežino, jog Salantų simbolis yra gaidys, bet mažai kas bepamena gaidžio mitologinę reikšmę. Būtent šis paukštis turi galią išvyti tamsiąsas jėgas, kai jis paskelbia apie naujos dienos pradžią. Taigi, gaidžio giedojimas yra ta pati saulėgrįža, tik kasdieniška. O nekasdieniškai šiuo atveju pažvelgta į Kalėdų laukimą ir dekoravimą. Batikos papuošimai yra kruopštaus rankų darbo ir tradicinių simbolių ieškojimo sintezė: karšto bičių vaško pagalba sukurti mitologinių vaizdų sluoksniai. Menininkų sukurta erdvė – švytinčių batikinio vitražo ragų miškelis, sudarytas iš devynių dekoratyvinių elementų. Kiekvienas ragas – tai gaidys, savo giedojimu pranešantis apie tamsos pasitraukimą. Devynių gaidžių karūna – tai ir yra Saulė, grįžtanti ant elnio ragų. Gražaus Kalėdų laukimo! Užsukite pasižvalgyti prie Salantų kultūros centro!”

O kodėl Salantams toks svarbus gaidys? Ir kodėl miestelis turi net ir šio naminio paukščio vardu pavadintą koplyčią? Juk krikščionybės istorijoje gaidys neminimas!

Vadinamoji Gaidžio koplyčia (pilnas pavadinimas – Gaidžio Švenčiausios Mergelės Marijos Apsilankymo koplyčia) stovi Gaidžio kalnu vadinamoje kalvelėje, stūksančioje Salanto slėnyje ties riba su Salantais. Taigi, koplyčios pavadinime minimas gaidys žymi vietovę, kurioje stovi koplyčia.

O kodėl ši kalvelė pavadinta Gaidžio vardu? Tautosaka byloja, kad kalvoje slapstęsis nuo šeimininko kirvio pasprukęs gaidys. Vidurnaktį iš kalvos pasigirsdavęs šaižus jo giedojimas, kuris labai gąsdinęs pro šalį vykstančius praeivius ir keleivius. Pastačius ant kalno koplytėlę, gaidžio giedojimas išnyko. O kalnui prigijo Gaidžio vardas. 

Tad pasigrožėkime organizatorių nuotraukomis ir būtinai atvažiuokime į Salantų miestelį, kuris šiaip jau gražus net ir be švytinčių girliandų, bet su šia menine instaliacija kiekvieną svečią paliks be žado!

Beje, kūrėjai leidžia žvilgtelti ir į kūrybinį procesą…

 

 66,445 peržiūrų (-a)

83% LikesVS
17% Dislikes